16 Ocak 2015 Cuma

Çukurova Yöresi Zeytinyağlı Kuru Dolma






Malzemeler:

Tarif 10 adet patlıcan/biber içindir.

  • 10 adet kuru biber/patlıcan 
  • 10 avuç içi dolusu dolmalık pirinç
  • 2 orta boy domates
  • 1 orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı doğranmış maydanoz
  • 1 çay bardağı doğranmış nane
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Kimyon, karabiber, pul biber, tuz (kimyon çok güzel bir aroma verecektir bol kullanmaktan çekinmeyin)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım limonun suyu
Sos için;
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 diş sarımsak
  • kuru nane
  • Yarım limonun suyu
  • Tuz ( dolma içi de tuzlu olacağı için çok atmayın)
  • Yemek kaşığının ucuyla biber salçası
Hazırlanış:

Sosun Hazırlanması:

Sarımsakları soyduktan sonra tuzla birlikte yemeği yapacağınız tencerenin içinde dövün. Sonra yağ, limon suyu ve naneyi ekleyin en son da salçayı ekleyerek karıştırıp salçayı karışımda eritin. Genelde sos üste yapılıp dökülür ama biz bu şekilde yapmayı tercih ediyoruz.

Dolmaların Hazırlanması:

Kuru biber ve patlıcanları sıcak suya atıp, kapağı kapatıp yumuşamasını bekleyin. İçi hazırlarken de tüm malzemeleri derin bir kaba ekleyin ve karıştırın. Doğranacak malzemeleri küçük tutmanız önemlidir.

Yumuşayan dolmaları, hazırladığınız iç ile doldurmaya başlayabilirsiniz. Dolmalarınızın ağzını yaprak ya da domatesle kapatıp pirinçlerin dışarı çıkmasını önleyebilirisiniz. Doldurduğunuz dolmaları da sosu hazırladığınız tencereye dizin ve sosun içine oturtun. Tencere dolduktan sonra dolmaların üstünü yaprak taşı ile kapayın. Taşınız yoksa ters çevirdiğiniz bir tabak da işinizi görür. Taşı oturttuktan sonra bir köşede sıcak su kaynatın ve bu suyu taşın üstünü hemen geçecek şekilde tencereye boşaltın. Taşın üstünü ıslatacak kadar olması yeterlidir. Tencereyi ocağa alın. Kaynayana kadar açık ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakın. Su kaynadıktan sonra 30dk bekleyin. 30dk sonra dolmalarınız hazır.

Not: Bu iç ve sos malzemelerini yaprak sarmasında da aynen kullanabilirisiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.